fbpx

Izrada web stranica sa CMS sustavima

izrada web stranice sa cms sustavom

Za koga je namijenjen ovaj članak?

Možda planirate izradu web stranice i ne znate koji način je najbolji: CMS sustavi ili programiranje web stranice.

Ako želite znati više o tome zašto koristiti CMS sustave za izradu web stranice nastavite čitati i vjerujem da ću vam odgovoriti na sva pitanja.

Više o programiranju web stranice pročitajte na linku: Programiranje web stranice.

 

U ovom članku ću pisati o:

  • Zašto se koriste CMS sustavi,
  • Za koje svrhe su CMS sustavi namijenjeni,
  • Kako CMS sustavi funkcioniraju,
  • Jesu li CMS sustavi pouzdani,
  • Mogu li se CMS sustavi nadograđivati i mijenjati.

 

Zašto se koriste CMS sustavi?

CMS sustav je web aplikacija pomoću koje se izrađuje web stranica. Služi kao alat web dizajneru da izradi web stranicu. Neki od poznatijih CMS sustava su: WordPress, Joomla i Drupal. Navedeni CMS sustavi besplatni su za upotrebu. Svatko ih može instalirati i koristiti.

WordPress, Joomla i Drupal se koriste kako bi se web stranica izradila na brži i jednostavniji način. To znači da vaša stranica već u par dana može biti aktivna. Isto tako na taj način će web stranica biti jeftinija što ne znači da nije kvalitetna.

Utrošeno je manje vremena i truda nego što bi se uložilo u programiranje stranice od početka. Iz tog razloga je takva web stranica jeftinija.

Osim toga imate na izbor pretek kvalitetnih tema koje možete kupiti za par sto kuna (do 500 kn). Tema je predložak koji se koristi unutar CMS sustava kao temelj pomoću kojeg se elementi na web stranici kreiraju.

Tema se može izraditi od početka. To će vas onda koštati malo više od 500 kn ali ako smatrate da se isplati – zašto ne.

Kako god bilo sa CMS sustavom je moguće postići praktički što god želite na web stranici. Takvi sustavi koriste i dodatke (manje složenije programe) koji pružaju različite funkcionalnosti – ovisno o potrebi.

Neki od tih dodataka se besplatni, djelomično besplatni, a ostali se mogu samo kupiti i onda koristiti.

Bez obzira na to ono što dobivate sa CMS sustavom u odnosu na cijenu koju plaćate je ponekad smiješno. Jer vi dobijete u potpunosti funkcionalnu web stranicu sa vrhunskim dizajnom. Uz sve to možete ju proširivati uz dodatke.

Vjerujem da su jasni razlozi zašto biste htjeli izraditi web stranicu sa CMS sustavom.

 

Za koje svrhe su CMS sustavi namijenjeni?

Namijenjeni su za izradu web stranica i web shop-ova za koje vam nisu potrebne neke specifične funkcionalnosti, implementacije i/ili dizajn. Iako se mnogo toga može ukomponirati unutar samog CMS-a.

U 90% slučajeva CMS sustav će vam biti i više nego dovoljan. Jedino za određene projekte koji zahtijevaju specifične procese koje CMS ne može izvršiti ili ste vi jednostavno cijeli koncept zamislili na drugačiji način. Moguće je i da ne želite koristiti tehnologije koje koriste CMS sustavi.

Uglavnom CMS sustav će vam poslužiti skoro pa uvijek i te će ubrzati i pojednostaviti cijeli proces izrade web stranice.

 

Kako CMS sustavi funkcioniraju?

Kao što sve web aplikacije tako i CMS sustavi funkcioniraju. Napravljeni su sa nekim od programskih jezika u kombinaciji sa HTML-om (jezik kojim se izrađuje osnovna struktura – kostur stranice), CSS-om (stilski jezik kojim se uređuje HTML struktura – boje, veličine elemenata i fonta itd.) i JavaScript-om (skriptni jezik). Sve funkcije i kodovi se nalaze na serveru. Tamo se taj kod procesira kako bi se vama učitala web stranica.

Sustav je povezan sa bazom podataka unutar koje se nalaze određeni parametri funkcija, lozinke, tekst i slično. Svaki puta kada otvorite stranicu vi zapravo čekate da server i baza podataka reagiraju simultano sa kodom kako bi se vama pojavila web stranica.

 

Jesu li CMS sustavi pouzdani?

Uglavnom je odgovor da. Što pod time mislim?

Dakle, CMS sustavi se često sastoje od raznih komponenti i dodataka. Ponekad se dogodi da sve te stvari nisu usklađene. Evo primjer: ažuriramo dodatak na noviju verziju i sada taj dodatak sa tom novom verzijom sprječava izvršavanje neke druge funkcije ili dodatka. To je unutar CMS sustava uobičajeno.

Iako se sve manje i manje to dešava i dalje je normalna pojava. To se u 99% slučajeva može riješiti unutar 10-20 minuta. Ponekad će biti potrebno izvršiti zadnji backup jer će to biti lakši i brži način za ponovno aktiviranje web stranice.

 

Mogu li se CMS sustavi nadograđivati i mijenjati?

Da. Moguće je nadograditi i mijenjati određene stvari unutar CMS sustava. Moguće je izraditi vlastitu temu i dodatak. Ono što će vama u većini slučajeva trebati su sitne nadogradnje i izmjene. To je nešto na što uopće ne morate brinuti. Ta opcija će uvijek postojati – dodavanje i/ili izmjena teksta, slika, videa, elemenata, podataka i ostalog.

Pretplati se na newsletter i primaj svaki tjedan korisne savjeteLeave a comment