fbpx

Izrada web aplikacija

Software development, coding isometric landing

Za koga je namijenjen ovaj članak?

Imate tvrtku i htjeli biste organizirati, ubrzati i pojednostaviti poslovne procese? Ili možda imate neku genijalnu ideju za web aplikaciju ali niste sigurni kako je provesti? Nastavite čitati i dobit će te odgovore.

 

U ovom članku ću pisati o:

  • Što trebate znati prije izrade web aplikacije?
  • Kako nastaju web aplikacije?
  • Prednosti web aplikacije

 

Što trebate znati prije izrade aplikacije?

Trebate znati što točno želite postići i u kojem vremenu. Bitan je cilj. Isto tako bitno je da točno znate koje to procese želite pretočiti u web aplikaciju.

Programeri kada rade aplikaciju moraju u potpunosti biti upoznati sa svim procesima i ciljevima. Jer to je jedini način da se napravi kvalitetna usluga/proizvod.

Morate znati što bi ta aplikacija vama trebala olakšati i zašto. Kada programeri tu vašu ideju razumiju u potpunosti vjerojatno će doći i preporučiti vam neka bolja rješenja.

I to je dosta bitno. Jer programeri znaju što je najbolje što se tiče funkcionalnosti i procesa unutar aplikacije. Ali kako bi oni napravili svoj posao najkvalitetnije bitno je prije same izrade to sve jako dobro razraditi.

Sama priprema je pola posla. Možete računati da će tokom samog procesa negdje se netko sjetiti neke bolje ideje koji bi htjeli implementirati u to sve – ali najbolje je da se što više toga unaprijed isplanira jer kasnije je to kompliciranije dodavati.

Iako programeri mogu ostaviti prostora za dodavanje funkcija – ali ako se nešto nije planirao unaprijed moglo bi stvarati problem. Jer će onda to trajati duže i koštati više naravno.

Jer promjena i jedne funkcije unutar takvog procesa može iziskivat puno vremena. Ovisno o samoj složenosti aplikacije.

Bolje potrošiti i mjesec dana (ili i) duže na planiranje i pripremu pa da imate 99% isplanirano, a onda kasnije neke sitne izmjene neće biti toliki problem.

 

Kako nastaju web aplikacije?

Isto kao i sve aplikacije. Koristi se neki od programskih jezika kako bi se napisao kod. Svaka linija koda nečemu služi.

Neki od jezika mogu biti: Node.js, React.js, ASP NET, Django, PHP i ostali.

Biranje jezika dosta ovisi i o vrsti aplikacije. Nekada se neki jezici kombiniraju zajedno kako bi ispunili određenu funkciju.

Kada znate što vam treba bilo bi dobro da se raspitate o tome koji jezik je najbolje koristiti za takav tip aplikacije. Svaki jezik nudi nešto svoje i ima neka svoja ograničenja. Uglavnom biste sa svakim od gore navedenih jezika mogli napraviti aplikaciju ali neće svi ispuniti ono što je vama možda potrebno.

Prednosti web aplikacije

Što se tiče web aplikacija – odlično je to što možete svojim podacima unutar te aplikacije pristupiti od bilo gdje dok god imate interneta. To primjerice ne možete sa aplikacijama koje se pokreću na vašem računalu.

Makar ti isto ovisi o svrsi i cilju aplikacije. Ali u principu web aplikacije su praktičnije baš zbog te pristupačnosti.

Ne morate nužno ni biti za računalom već možete pregledavati i putem mobitela. Što je velika prednost. Ne morate svugdje sa sobom imati čak ni laptop.

Pretplati se na newsletter i primaj svaki tjedan korisne savjeteLeave a comment